UITGEEST - Zwembad De Zien in Uitgeest is misschien wel het populairste buitenbad van de IJmond. Maar er zijn ook uitdagingen, vertelt Kiek Valkering van De Zien. Veel vrijwilligers zijn gestopt, waardoor de druk toeneemt. "Meer rek zit er niet in."

Valkering roept in aanloop naar het hoogseizoen dorpsgenoten op zich te melden bij de stichting. "We zijn nu maar een paar uur per dag open", zegt de Uitgeestse aan de voet van het bad. "En we willen graag de hele dag zwemmen, zo niet ook in de avonduren een plons nemen. Dat kan nu niet, want daar zijn niet genoeg mensen voor. Dus meld je aan", aldus de vrijwilliger, die vooral hulp kan gebruiken voor het toezicht en de kantine.

Alleen
Bas van Houten zorgt als vrijwilliger al anderhalf jaar voor het zwemwater. De hoop op een collega die hem helpt is groot, vertelt hij bezweet. "Ik kan het niet alleen. Zo simpel is het gewoon", verzucht hij. "Als ik een kraan verkeerd doe, dan komt het rioolwater in het bad", aldus de technicus.

Belangrijk
Sinds vier jaar is het zwembad via een stichting in handen van de dorpsbewoners. En daar zijn vrijwilligers minstens zo belangrijk als het water. "Zonder, hebben we geen zwemplezier. En we dragen ze op handen", lacht Valkering.

Aanmelden kan via de website van het zwembad.