UITGEEST - Commissaris van de Koning Arthur van Dijk reikte 21 juni namens de Koning het predicaat Koninklijk uit aan Dobber Healthcare Leaflets in Uitgeest.


Dobber Healthcare Leaflets is een drukkerij speciaal voor bijsluiters van medicijnen. Van Dijk noemde het bedrijf "een onderneming waarvan je niet zomaar bedenkt dat die er is, maar waarvan je direct snapt hoe uniek en belangrijk werk zij doet."

Ter voorbereiding op de uitreiking had de commissaris van de Koning thuis eens in het medicijnkastje gekeken, vertelde hij. "Wat een werk, en wat een precisie. Op een bijsluiter staat, kundig in elkaar gevouwen, alles wat je moet weten. De waarschuwingen, de hoeveelheden, de bijwerkingen, en dat zo gevouwen en gedrukt dat het allemaal ook nog in het doosje past. Als consument hebben wij vaak niet in de gaten met welke zorg producten worden gemaakt. Maar zeker bij iets als de bijsluiters van onze medicijnen rekenen we uiteraard op zorgvuldigheid.”

Groot in kleine lettertjes

Dobber Healthcare Leaflets begon 125 jaar geleden als kleine regionale drukkerij en droeg toen een andere naam. Het bedrijf sloeg in de jaren '90 succesvol de vleugels uit als gespecialiseerde drukkerij voor medische bijsluiters en labels voor de farmaceutische industrie. Vervolgens veroverde de onderneming de Europese markt en is inmiddels ook actief in landen als Brazilië, China, Japan en de Verenigde Staten. Met 185 medewerkers is Dobber Healthcare Leaflets groot geworden in de kleine lettertjes van de bijsluiters.

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (l) reikt namens de Koning het predicaat Koninklijk uit aan Dobber Healthcare Leaflets.

Het kan bijna geen toeval zijn dat het bedrijf hiertoe overging toen Europa steeds meer een eenheid werd. Daardoor werd zakendoen door heel Europa eenvoudiger. Europa zorgt niet alleen voor handelsbevordering tussen de verschillende staten, maar doet nog veel meer. Aan veel Europese plannen zitten ook Europese fondsen verbonden. Zoals een fonds voor een duurzame inzetbaarheid van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dobber Healthcare Leaflets maakt gebruik van dit Europees Sociaal Fonds om deze arbeidskrachten te laten werken in het bedrijf. Dat is mooi en heel belangrijk, aldus de cvdK.

Predicaat Koninklijk

Het ontvangen van een Koninklijk predicaat is een bijzondere aangelegenheid. Partijen die in aanmerking willen komen voor het predicaat moeten aan allerlei voorwaarden voldoen en doen een aanvraag bij de burgemeester in hun vestigingsplaats. Die controleert de gegevens en schrijft een advies dat wordt aangeboden bij de provincie. De provincie wint ook adviezen in en bundelt deze vervolgens. De commissaris van de Koning schrijft op basis daarvan ook zelf een advies aan de Koning.