UITGEEST - Op zondag 15 december 2019 is het precies 75 jaar geleden dat 3 mannen werden vermoord bij de spoorlijn in Uitgeest. Om 10.30 uur worden ze herdacht bij het spoorlijnmonument, nabij het Kooghuis. Iedereen is hierbij welkom.

Programma

Tijdens een korte bijeenkomst leggen het gemeentebestuur van Uitgeest, het Comité 4 mei Uitgeest en andere belangstellenden bloemen bij het monument en wordt er een gedicht gelezen. Na een minuut stilte wordt er een kop koffie in de schuur van Het Kooghuis geschonken.

Vergelding
De executie op 15 december 1944 was een wraakactie van de Duitse bezetters. Een maand eerder had het Zaans verzet namelijk een munitietrein opgeblazen bij het spoor van Uitgeest. De Duitsers haalden 3 willekeurige mannen uit de Amsterdamse Weteringschans-gevangenis en schoten ze neer op de plek waar de trein was opgeblazen. G. de Beer uit Rotterdam, P. Ouwerkerk uit Haarlemmermeer en P.A. Roodenburgh uit Amsterdam waren nog geen 30 jaar. Er is in het weiland bij het Kooghuis voor hen een monument opgericht. Op 15 december, 10.30 uur bent u daar van harte welkom om gezamenlijk deze 3 mannen te herdenken.