UITGEEST - Dinsdag 19 oktober is er - opnieuw - een verontreinigende stof aangetroffen in het water aan de Lagendijk in Uitgeest. Het is de tweede keer in een week dat er op deze plek een dergelijk stof wordt aangetroffen.

Afgedamd
12 oktober trof een voorbijganger een bruine stof met sterke geur aan in het water van de Lagendijk in Uitgeest. Onderzoek van de bevoegde instanties (politie, milieupolitie, OD IJmond en gemeente Uitgeest) toonde aan dat het hier ging om een bestanddeel voor het maken van synthetische drugs. Daarop is het deel van het water waarin zich de vervuilende substantie bevond, afgedamd en gecompartimenteerd. Daardoor kan de stof zich niet verder verspreiden. Op de dag waarop er voor de tweede keer een dumping plaatsvond, wordt ook het verontreinigde water afgevoerd. Het gaat naar een speciale zuiveringsinstallatie in Moerdijk of Weert.

Hekken
Wie de substantie in het water heeft gedumpt, is niet bekend. Dat geldt ook voor het gegeven of de dader van de eerste en de tweede dumping dezelfde zijn. Zolang mensen op afstand blijven van de plek met het verontreinigde water, is er geen risico voor de gezondheid. De plek aan de Lagendijk is afgezet met hekken, zodat het publiek niet te dichtbij kan komen.