UITGEEST - Op donderdag 8 december plantten de leerlingen van groep 5 van Kindcentrum Cornelis zeven bomen voor hun nieuwe school aan de Wiekenlaan in Uitgeest. Ook legden zij twee stoeptegels met de tekst ‘Hier begint de zee – niets ingooien aub’. Terwijl de kinderen veel plezier hadden, kregen ze spelenderwijs iets mee over het milieu en het klimaat, en hoe je daaraan zelf positief kunt bijdragen.


Groep 5 mocht bomen planten

Na een lange periode van voorbereiding en bouw, heeft Kindcentrum Cornelis dit najaar zijn deuren kunnen openen. Het pand is opgeleverd en aan het schoolplein en de omliggende straten wordt de laatste hand gelegd. Langs de stoep voor de school was plek ingeruimd voor zeven bomen, aan de Wiekenlaan en de Plevierstraat. De gemeente Uitgeest stelde aan het kindcentrum voor om de bomen samen met de leerlingen te planten. Groep 5 van Kindcentrum Cornelis mocht de honneurs waarnemen.

Belangrijk werk

Het planten van de bomen werd door juf Angela voorbereid in haar groep. Wat dragen bomen bij aan onze omgeving en het klimaat? Ook leerden de kinderen hoe belangrijk het is dat er geen plastic en ander vuil rondzwerft op straat, en hoe mooi het is dat afval nog een tweede leven kan hebben nadat het gerecycled is.

Eenmaal aan de slag met de bomen, wisten de kinderen dus maar al te goed met wat voor belangrijk werk ze bezig waren. Met een beetje hulp van de groenmedewerkers van de gemeente Uitgeest en aannemer De Bie Buitenwerk, wisten zij de bomen keurig in de grond te krijgen. Vervolgens legden zij bij twee putten stoeptegels met de tekst ‘Hier begint de zee – niets ingooien aub’. De tegels moeten voorbijgangers ertoe aanzetten om geen zwerfvuil op straat te laten slingeren. Dat komt via de putten immers uiteindelijk in de zee terecht.

Wethouder Schouten en directeur Speklé

Namens de gemeente Uitgeest was Wethouder Jan Schouten aanwezig bij de feestelijke boomplantdag. Wethouder Schouten met onder andere Klimaat en Duurzaamheid in zijn portefeuille, vind het belangrijk dat kinderen zo vroeg mogelijk bekend worden met de klimaatdoelen en de gevolgen van klimaatverandering en wat we ertegen kunnen doen. Nu is de school al energieneutraal. Bomen zijn niet alleen mooi, maar helpen ook bij het verlagen van de CO2. De tegels helpen mee om iedereen bewust te maken dat afval op straat uiteindelijk via het regenwater in zee komt. Een mooi initiatief dus.

Ook Margriet Speklé, directeur van Kindcentrum Cornelis was enthousiast over het initiatief. De te behalen duurzaamheidsdoelen van de VN zijn een belangrijk onderdeel van ons Wereldsonderwijs. Hoe mooi is het om hier ook direct voor onze deur vorm aan te mogen geven met de kinderen?