UITGEEST - Op zaterdag 18 september jl. werd de eerste paal geslagen van molen ‘De Waterdief’. Het is een replica van de molen die omstreeks 1731 werd gebouwd. Wethouder Jelle Brouwer, collega-wethouder uit Zaanstad Natasja Groothuismink en toekomstige molenaar Michiel van Duin verrichten deze handeling met een Oudhollandse heistelling.

De Waterdief
Bouwtekening molen "De Waterdief"De wat eigenaardige naam had te maken met de functie van de molen. Hij was gemaakt om water uit de Woudpolder te malen naar de hogere polder. Deze hoger gelegen polder had vaak een tekort aan water en daardoor stonden de sloten droog. Normaal gesproken is dit andersom en maalt een molen water uit een polder vandaan. Deze molen ‘pikte’ dus water uit de Woudpolder en werd daarom de Waterdief genoemd.

Samen
Voor deze gelegenheid werd wethouder Natasja Groothuismink uitgenodigd door het Uitgeester bestuur. Wethouder Jelle Brouwer: ‘De molen verrijst aan de grens met Zaanstad. Als we kijken naar de Uitgeester molenhistorie, dan is de uitvinding van de krukas door Cornelis Corneliszoon van groot belang geweest voor de Zaanse industrie. Vandaag is een uniek moment om samen getuige van te zijn.’

Oplevering rond 2026

De nieuw te bouwen molen komt aan de Busch en Dam, net als de molen uit 1731. Het initiatief komt van (oud)aannemer en Uitgeester Rob van den Berg. De verwachting is dat de molen voor 2026 wordt opgeleverd – precies 100 jaar na de sloop van de originele molen.