UITGEEST - De Koog is de eerste wijk waar er straks volgens het nieuwe waterwinsysteem wordt uitgerukt door de brandweer. Vanwege herinrichting van De Koog worden brandkranen, brandpalen en rode aanwijsbordjes door de brandweer weggehaald.


Watertankwagens in plaats van brandkranen

Brandweer Kennemerland gaat in heel regio Kennemerland per 1 januari 2022 stoppen met het gebruik van brandkranen. Hiervoor in de plaats zijn er 8 nieuwe watertankwagens. Deze kunnen water leveren wanneer blijkt dat het water uit de tankautospuit onvoldoende is. De meeste branden worden nog steeds geblust met de tankautospuit.

De watertankwagens hebben 17.000 liter water bij zich en kunnen binnen 15 minuten ter plaatse zijn. Aanvullend hierop wordt er gebruik gemaakt van open water in de omgeving. Door een pomp in dit water te plaatsen en daar slangen van soms wel 2 km lang op aan te sluiten.

Geen brandkranen meer
Bij een brand werd tot dit moment nog een tankautospuit van de brandweer via een brandkraan aangesloten op het drinkwaterleidingnetwerk. Waterleidingbedrijven hebben al enige tijd de wettelijke taak om te sturen op kwalitatief uitstekend drinkwater. Het versmallen van de leidingen is hier een gevolg van. Door deze versmalling is er onvoldoende watercapaciteit voor de brandweer om branden te blussen.

Het gebruik van de brandkranen kan ook vervuiling van het drinkwater of schade aan deze leidingen veroorzaken. Per 1 januari 2022 is Brandweer Kennemerland in heel de regio aangewezen op andere manieren om over voldoende water te beschikken. Onder andere door gebruik te maken van watertankwagens. In Uitgeest gebeurt dit nu al.