UITGEEST - Jachthaven Uitgeest mag dit jaar voor de 15e keer op rij de blauwe vlag met groene wimpel voeren. De blauwe vlag en groene wimpel zijn internationale kwaliteitskeurmerken. In Nederland zijn er 183 locaties die de blauwe blag mogen voeren: 56 Stranden en 127 jachthavens. Ze voldoen aan de eisen rond milieu, veiligheid en toegankelijkheid.


De jaarlijkse landelijke uitreiking gaat dit jaar niet door vanwege de maatregelen tegen corona. Ook is in Uitgeest geen officieel moment. De locaties krijgen de vlag opgestuurd.

Blauwe vlag voor veilige en schone jachthavens en stranden
De blauwe vlag is een internationale onderscheiding die elk jaar wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. Criteria als schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid zijn doorslaggevende factoren. De blauwe vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of er nog voldaan wordt aan de vereisten.

Groene wimpel
Jachthaven Uitgeest ontvangt ook de groene wimpel: een waardering voor extra inspanningen die de koplopers van blauwe vlag-jachthavens verrichten op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Internationaal herkenningssymbool
Voor de toerist en recreant zijn de blauwe vlag en groene wimpel een internationaal herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. Een internationale jury van een onafhankelijke internationale milieuorganisatie (Foundation for Environmental Education, FEE uit Denemarken) kent deze vlaggen jaarlijks toe.