ENKHUIZEN - Vanwege zware windstoten heeft het KNMI voor Noord-Holland vanochtend code geel afgegeven. Daarom is de maximumsnelheid op de Markerwaarddijk (N307) tijdelijk verlaagd.

Code geel geldt alleen in Noord-Holland en op de Waddeneilanden. Daar komen dan ook de zwaarste windstoten voor. Langs de kust kunnen die een snelheid van 90 km/u bereiken, terwijl dat landinwaarts zo'n 75 km/u is.

Maximumsnelheid Markerwaarddijk
Vanwege de beukende wind is de maximumsnelheid op de Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad vanochtend teruggeschroefd naar 70 km/u. Ook geldt er een inhaalverbod op de dijk.

Dit protocol treedt in werking bij windkracht 7, schrijft de provincie Flevoland, die de weg beheert. Bij windkracht 8 wordt de dijk afgesloten voor vrachtverkeer en voertuigen met aanhangers. Bij windkracht 9 wordt de dijk afgesloten voor al het verkeer.

De dijk was de afgelopen tijd geregeld afgesloten, ook met minder krachtige wind. Na werkzaamheden aan de dijk werd geregeld veel zand de weg opgeblazen, wat het zicht beperkte en het rijden bemoeilijkte.

Inmiddels is het losse zand bedekt met een laag grond, waardoor dit probleem zich niet meer zou moeten kunnen voordoen. Het weeralarm wordt naar verwachting rond 11.00 uur weer ingetrokken.